75!

ABBA zorgde met Waterloo ervoor dat het Eurovisie Songfestival in 1975 in Stockholm plaatsvond. Teach-In won daar met Dinge-dong als laatste keer voor Nederland. Twee maanden later werd in Amersfoort Christa van Noordenburg geboren. Haar eerste levensmaanden verliepen aanvankelijk winters koud en werden daarna tropisch warm. Eind juli begon de langste hittegolf ooit! Gelukkig waren jurkjes en rokken in. 1975 was een bijzonder jaar.

In 1975 kantelde ook de mode. De hippielook was intussen bijna verdwenen. De casual looks bleven wel bestaan. Vrouwen droegen voornamelijk T-shirts, vesten, truien, spijkerbroeken en heel korte of erg lange rokken. Het gebruik van accessoires was vrij sober. Eén van de populairste kledingstukken van halverwege de jaren ‘70 was de jumpsuit. Deze waren over het algemeen voorzien van bell-bottoms (vanaf de knie wijd uitvallende pijpen) en waren meestal mouwloos. Er bestonden ook modellen met extreem wijde bell-sleeves (mouwen die vanaf de ellenboog wijd uitvallen). En dat brengt ons terug bij het songfestival, want als je de beelden van ABBA en Teach-In terugkijkt, weet je precies hoe dat er uit zag.

DEAL

Nu je weet je waar 75 vandaan komt in DEAL-75, moet ik je DEAL nog uitleggen. DEAL staat voor mij voor doorzetten en positivisme. Wat er ook gebeurt in je leven, je zult ermee moeten dealen, of je wilt of niet. Door vertrouwen te hebben in jezelf en in de toekomst, kan je heel veel aan. Ik weet het uit ervaring. Ook ik ben door diepe dalen gegaan, maar heb me er doorheen geslagen. En geloof me, dat is de moeite waard geweest. Met DEAL-75 heb ik mijn eigen fashionlabel waar ik me volledig in kan ontplooien en ontwikkelen. Mijn dochter, waar ik ongelooflijk trots op ben, betrek ik zoveel ik kan bij mijn werk. Ze is mijn meest kritische klankbord en mijn grootste fan.

DEAL-75

Ik ben dankbaar dat ik dit werk mag doen en blij dat ik me door alles goed heb heengeslagen. Die positieve houding en energie wil ik aan anderen meegeven met mijn kledinglijn. Mijn ontwerpen zijn zowel eigentijds als tijdloos. Je kan er zeker invloeden uit de jaren 70 in terugvinden. Ik ontwerp geen kleding voor een seizoen, maar ben bezig om een collectie op te bouwen wat je jarenlang inspireert. Wat ik graag wil is dat kleding van DEAL-75 je iets extra’s geeft. Dat je zonder heel erg op te vallen, je wel bijzonder voelt. Een extra zetje voor je zelfvertrouwen en kracht.